Tyskar och daghem

Tyskland är ett land som i många hänseenden är mycket likt Sverige, men på vissa områden skiljer det sig ändå en hel del. Som det här med daghemmen:

 

Förslaget från den tyska familjeministern Ursula van der Leyen att antalet dagisplatser ska utökas möttes av stark kritik. I en tv-debatt ansåg en katolsk biskop att daghemmen ?reducerar kvinnor till födelsemaskiner? och företagsledaren Wolfgang Grupp sade att ?en riktig mor tjänar gärna mindre om hon helt och hållet kan gå upp i sin modersroll. I vårt företag är det förbjudet för män att ens fråga om de kan ta pappaledigt. Männen har ju viktigare uppgifter att sköta.?

 

Jag funderade ett bra tag på hur dagisplatser reducerar kvinnor till födelsemaskiner, men jag kom inte på något svar. Ingen tar väl ifrån kvinnorna deras barn med våld och placerar dem på ett dagis medan kvinnorna sitter hemma och gråter och saknar dem? Om dagisplatser finns tillgängliga klarar säkert familjerna själva av att bestämma om de vill att barnen ska gå på dagis eller ej. Och den där Wolfgang, man borde anordna ett möte mellan honom och kvinnorna i Fi. Han skulle aldrig komma helskinnad därifrån. Förmodligen skulle hans åsikter inte uppskattas av många svenska män heller. Han degraderar ju fadersrollen till något helt oviktigt. Vad hände med: ?En riktig far tjänar gärna mindre om han kan få gå upp i sin fadersroll??


J?mst?lldhet


Kommentarer
Postat av: Anonym

Ja, du har hittat ett ämne som är en het potatis här i Tyskland. pa min arbetsplats är männen tämligen moderna och tar tom redan pappledigt (utan ersättning!!!). Pa Daniels arbetsplats kan jag bara berätta om den nyblivna pappan och daniel som fragade hur länge hans fru skulle vara hemma med den lille: Ja, atminstone 18 ar i alla falL!!!! Ett svar som chockerade även den svenske mannen i detta fallet. Kram fran regnigt tyskland

2007-02-27 @ 18:17:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0