Skrivarkurs lektion 2

På skrivarkursen fick vi denna gång lära oss om olika perspektiv. Tex kan man berätta ur ett perspektiv som heter "objektiv tredje person" eller "flugan på väggen". Det innebär att man ser allt som en person gör men man har ingen aning om hans eller hennes tankar och känslor. Om man vill få det att framgå i texten får man använda andra knep. I film och teater blir perspektivet oftast så eftersom vi bara ser vad som händer men inte vet vad som försiggår inne i personerna. Själv brukar jag alltid berätta mycket om personernas tankar och känslor när jag skriver så det blev en utmaning att skriva något där jag inte nämner det alls. Som tur var hade vi bara 7 minuter på oss att skriva. Förstår inte hur Steinbeck lyckades få ihop en hel bok skriven på det viset! (Mice and Men)

Han fumlade med nyckeln innan han lyckades få in den i låset. Sedan vred han om den med en snabb och kraftig rörelse. Den fastnade. Han suckade ljudligt och lät väskan han haft över axeln falla till golvet. Det ekade i trapphuset när den träffade stengolvet med en duns. Sedan tryckte han till dörren med axeln och vred om nyckeln igen. Den här gången gled den runt i låset och det klickade till när dörren öppnades. Han svor lågt medan han kastade in väskan i hallen och drog igen dörren med en smäll. Han sparkade av sig skorna. Resten av kläderna drog han av sig på vägen genom vardagsrummet. Lämnande ett spår av tyghögar efter sig nådde han sovrummet. Persiennen var redan neddragen och sängen obäddad. Han lyfte på täcket och kröp snabbt ner under det. Med ett djupt andetag gick hans spända kropp över till något slappt och livlöst med utandningsluften. Två minuter efter att han slutit ögonen hördes lugna snusningar i takt till ekot av grannens elgitarr långt bort.


Kommentarer
Postat av: Ella

Var går du en skrivarkurs någonstans? :)

2007-03-19 @ 16:06:37
URL: http://jagskaingetha.blogg.se
Postat av: Annie

Hej Ella!

Jag går skrivarkurs på Folkuniversitetet. Roman och novell heter kursen.

Hälsn Annie

2007-03-20 @ 13:18:46
URL: http://komtillmin.blogg.se
Postat av: Johan

Jag tycker att det är en klar fördel när känslor och tankar inte berättas rakt ut i för stor utsträckning. Det är klart att det kan finnas poänger med det också, men generellt känns det bättre med någon som lyckas skildra dem bara genom ansiktsuttryck, dialog och så vidare utan att skriva rakt ut vad personen tycker och tänker.

//JJ

2007-03-30 @ 00:54:45
URL: http://mansken.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0