Blood Diamond



  
Betyg: Fyra tekoppar
I rollerna: Djimon Hounsou, Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly

Regi: Edward Zwick

Genre: Drama, Action

Speltid: 2 tim 23 min

Den här filmen var ju en överraskning! Jag trodde att jag skulle se någon actionfilm där folk sprang omkring och sköt på varandra och hjältarna var amerikanska och osårbara. Så var inte fallet. Visserligen sprang folk omkring och sköt på varandra, men huvudpersonerna var afrikaner och det var inte sådär som i de vanliga amerikanska filmerna där man knappt bryr sig om vem som dör (för det är ju ändå bara skurkar och allt känns så overkligt ändå).

Nej, det här var mycket otäckare än så, för man visste att allt hade hänt på riktigt och det var civilbefolkningen som dog och plågades utan att någon brydde sig.  Filmen utspelar sig under inbördeskriget i Sierra Leone och alla vill åt diamanter och bryr sig inte om att  oskyldiga dör åt höger och vänster.

Leonardo diCaprio är inte heller någon sån där hjälte som är god och omtänksam utan spelar en man som förlorat sin tro på hoppet och bara bryr sig om att bli rik för att kunna fly från Afrika. Han smugglar diamanter över gränsen för att de ska kunna säljas vidare till London.

Jennifer Connelly spelar en journalist som vill avslöja diamantsmugglingen och hon försöker få Leonardo att ge henne bevis för vilka som står bakom.

Leonardo, rebellerna och militären vill alla åt en stor rosa diamant som fiskaren Solomon Vandy har hittat, men man förstår redan från början att filmen inte handlar om vem som ska få diamanten. När rebellerna förstår att Solomon är den ende som vet var diamanten finns kidnappar de hans son och gör honom till medlem i rebellstyrkan. Leonardo erbjuder sig att hjälpa Solomon att få tillbaka sin familj i utbyte mot diamanten.

Sammanfattning av filmen: Mycket otäck och realistisk. Befriande att man aldrig vet vad som kommer att hända i nästa scen. Vi konstaterade att det inte är en film man ska se om man hade tänkt gå ut och ha roligt efteråt...

 
 

image42

Kommentarer
Postat av: Anonym

Filmen bör ses i den kontext hur världen får fram de åtråvärda diamanter som framförallt den rika västvärlden sedan kommer att bära. Och det hänsynslösa utnyttjandet av människor och brott mot mänskliga rättigheter som finns med i spelet. Det är alltså en film som man bör se och ha ett visst samhällsperspektiv med. Detta glömmer recensenten bort?!

2007-05-12 @ 16:04:00
Postat av: Annie

Jag tyckte nog att det framgick...

2007-05-13 @ 10:01:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0