Halloween vs Alla helgon

"Vad är Halloween?" Det är så du ska svara om du är med i Jeopardy och programledaren säger:

"Förkristen keltisk högtid som markerade slutet på sommaren och början på hösten, det keltiska nyåret, med skördefest och blidkande av onda väsen."

Jag funderade nämligen lite på vad Halloween egentligen är och hittade svaret i en artikel i Svenska Dagbladet. Det började alltså på Irland och sen tog irländska utvandrare med sig seden till USA på 1840-talet. I USA firas Halloween idag, den 31 oktober.

I början på 1990-talet försökte handeln införa firandet i Sverige och om man ser sig om på stan idag verkar det väl som om det börjar sätta sig. Jag tror inte bara det beror på amerikaniseringen. I november är det så mörkt och trist att folk gärna träffas och tänder ljus och firar lite om de får en ursäkt.

Halloween sammanfaller ofta med Alla helgons dag, som dock är nåt helt annat. Här ska inga onda väsen blidkas utan här är det  helgon som ska firas. Kristendomen firar helgon och martyrer på olika specifika dagar, men alla helgon fick inte en plats i kalendern. Därför infördes en "Alla (övriga) helgons dag" för mindre betydande helgon. Alla helgons dag fick också tidigt en koppling till en minnesdag över de döda. Därför tänder många ljus vid anhörigas grav på Allhelgonadagen. Men tänd alltså inga pumpor, för de hör bara till den andra helgen.

Mvh

Er researcher i helgröran

Annie


image91

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0