Jag ljuger så bra

Försöker låta bli att tänka och känna. Försöker vara glad. Försöker uppskatta det som är fint. Ibland går det bra. Ibland lurar jag nästan mig själv.

 

"men ibland är det svårt att vara stark, inte följa sitt hjärta och inte skriva nåt dumt sms att jag saknar dig så."

 

Håller inte med Linda Bengtzing om att det skulle vara något positivt med att jag "har min tidning i fred och en säng som är bred". Tycker det är mycket mysigt att sitta vid samma bord som någon jag gillar och läsa tidningen. Hon kan få vilken del hon vill. Jag tittar nog ändå mer på henne. Och i en säng som är bred märker man att det saknas nåt. Det är kallt och tomt och ingen håller om en. Ska skaffa mig en brits.

 

Konstigt att något som känns så rätt kan vara så fel.


image36

Hon ljuger så bra


Corporate Speaking Deadly Dogs

Min mentor har börjat jobba på Dramaten och hon frågade om jag ville gå med henne på en föreställning.
"Javisst, jag kan behöva muntras upp lite", svarade jag.
"Bra. Jag tänkte att vi kunde gå på "Dödsdansen" fredag den 13:e. Kan du då?"
På jobbet flyter allt på som vanligt. På det stora amerikanska byråkratiska företaget har man fortfarande inte lyckats fixa så att jag kommer in i alla program fastän jag fyllt i sjuttielva olika formulär och skickat dem till sjuttifjorton olika ställen. Idag trodde jag nästan att jag nått ända fram och väntade bara på mitt sista lösenord, till affärssystemet Oracle. Jag ringde till The Oracle Help Desk och frågade om jag kunde få mitt lösenord.
"Jaha, nej du har ju inte fyllt i "The Oracle Request Form". Det måste du göra. Och sedan tar det två veckor."
"Jo, det har jag gjort."
"Nej, jag ser det inte här. Då får du fylla i det igen". Jag började skratta av utmattning. Förmodligen skickar IT-mannen in ett formulär att jag bör remitteras till "The Corporate International Unit For People Who Have Gone Crazy From Filling Out To Many Forms" så att de stänger av alla mina program så jag inte ställer till med nåt tokigt.

Frida, du får ursäkta men jag MÅSTE bara berätta.. = ) Jag skrev ju i gårdagens blogginlägg om min promenad med grannens känslokalla hund ute på landet i lördags och idag skriver Frida till mig på msn och har läst bloggen och vill be om ursäkt. Jag förstår ingenting. Sedan slår det mig att jag faktiskt varit ute och gått med Frida också, fast på söndagen. Och hon har förstått det som att det är henne jag klagar på! Stackarn. Det är så det går när man skriver blogginlägg om talande hundar.. Så om det är någon mer därute som tror att min berättelse om hunden är någon metafor för något annat så: nej, jag hatar er inte. Jag var faktiskt ute och gick med en alldeles riktig hund. = )

På promenad

Fröken F och jag var ute och gick och jag försökte få tala ut om mina kärleksbekymmer, men jag tyckte inte att hon lyssnade nåt vidare.
"Kan du inte låtsas som att du bryr dig åtminstone", tyckte jag.
"Äsch, varför lägger du ner en massa tid på att tjata om problem när vi är ute på promenad, allt doftar underbart, vi hör en massa spännande ljud och möter en massor av intressanta människor och djur! Du är så sentimental!", utbrast Fröken F. Jag suckade.
"Men har du aldrig mött någon riktigt fin pojkhund som är så underbar att du bara längtar efter honom jämt", undrade jag. Hon rynkade på nosen.
"Pojkar. De är väl kul att leka med ett tag, men sen blir de bara jobbiga." Jag skakade på huvudet.
"Vad cynisk du är." Men fröken F lyssnade inte mer utan sprang iväg till ett dike för att njuta av det smutsiga vårvattnet. "Dessutom har du en pinne i skägget", ropade jag efter henne.

trasig

ont i mig. ensam. fryser. älskar. världen hård, små anniesar alldeles för mjuka.

Måndag 19 mars

Sömnlös, orolig, frustrerad, kär.

Apropå psykopater

På tunnelbanan satt jag snett emot en arg tant som först inte ville flytta på sin väska för en gammal dam som ville sätta sig där. En minut senare skällde hon även ut två unga tjejer för att de prasslade för mycket med sina shoppingkassar och därigenom störde hennes tunnelbanefärd. De två unga tjejerna var dock mycket kaxiga och stod på sig och den äldre damen slöt snart upp vid deras sida. Det slutade med att tanten fick hela tunnelbanevagnen emot sig. Visst är det skönt när sådant händer i Sverige? Att folk inte bara tar all skit för att de inte vill ställa till med en scen.

Apropå detta kan jag också meddela att ordet psykopat inte längre används. Så om ni hade tänkt skrika det efter knäppa elaka tanter eller några andra otrevliga personer så är det gängse ordet "antisocial personlighetsstörning". Det kan dock tyckas bli lite långt och uddlöst: 
 "Är du inte klok din jävla person med antisocial personlighetsstörning!?"
Men kanske att det skulle kunna funka i Tyskland? = ) Kommer du ihåg Schossan? På bussen på väg till Schwarz Pharma: "Sind Sie normal oder?!"

Skrivarkurs lektion 2

På skrivarkursen fick vi denna gång lära oss om olika perspektiv. Tex kan man berätta ur ett perspektiv som heter "objektiv tredje person" eller "flugan på väggen". Det innebär att man ser allt som en person gör men man har ingen aning om hans eller hennes tankar och känslor. Om man vill få det att framgå i texten får man använda andra knep. I film och teater blir perspektivet oftast så eftersom vi bara ser vad som händer men inte vet vad som försiggår inne i personerna. Själv brukar jag alltid berätta mycket om personernas tankar och känslor när jag skriver så det blev en utmaning att skriva något där jag inte nämner det alls. Som tur var hade vi bara 7 minuter på oss att skriva. Förstår inte hur Steinbeck lyckades få ihop en hel bok skriven på det viset! (Mice and Men)

Han fumlade med nyckeln innan han lyckades få in den i låset. Sedan vred han om den med en snabb och kraftig rörelse. Den fastnade. Han suckade ljudligt och lät väskan han haft över axeln falla till golvet. Det ekade i trapphuset när den träffade stengolvet med en duns. Sedan tryckte han till dörren med axeln och vred om nyckeln igen. Den här gången gled den runt i låset och det klickade till när dörren öppnades. Han svor lågt medan han kastade in väskan i hallen och drog igen dörren med en smäll. Han sparkade av sig skorna. Resten av kläderna drog han av sig på vägen genom vardagsrummet. Lämnande ett spår av tyghögar efter sig nådde han sovrummet. Persiennen var redan neddragen och sängen obäddad. Han lyfte på täcket och kröp snabbt ner under det. Med ett djupt andetag gick hans spända kropp över till något slappt och livlöst med utandningsluften. Två minuter efter att han slutit ögonen hördes lugna snusningar i takt till ekot av grannens elgitarr långt bort.


Music and Lyrics

image27

Betyg: 4 tekoppar

I rollerna bl.a: Hugh Grant, Drew Barrymore, Haley Bennett m.fl.

Regi: Marc Lawrence

Genre: Romantik, Komedi

Speltid: 1 tim 44 min

Den här filmen är hilarious! Man skrattar högt 90% av tiden. Den driver med ALLT och Hugh Grant passar otroligt bra i sin roll. Dessutom är musiken bra och 80-tals ironin gudomlig.

Hugh Grant är en före detta popstjärna från ett 80-tals popband. Numera är de enda som vill se honom de kvinnor som var hans fans under 80-talet och han får endast spelningar på miniscener på nöjesfält. En dag får han dock ett erbjudande om att skriva en låt åt en ny ung stjärna, (i stil med Britney Spears, Christina Aguilera eller Shakira) och framföra den med henne. Han har dock bara några dagar på sig och han vet att han är usel på att skriva texter. Drew Barrymore, som ryckt in som vikarie för en kompis och vattnar Hughs blommor i hans lägenhet, visar sig dock vara fantastiskt duktig på att skriva låttexter. Nu ska det väl påpekas att det bra i den här filmen inte sitter i den djupsinniga handlingen utan i de små pärlor som kommer hela tiden i form av kvicka repliker, träffsäkerhet och ironi. Man hinner knappt sluta skratta förrän det kommer något nytt som man skrattar ännu mer åt. 80-tals videon i början av filmen, med Hughs band "POP" är en riktig klassiker.

image28image30


Shakira

Shakira-konserten igår bestod av två timmars väntan och en timme konsert. Inga extranummer. Visserligen var det fullt ös hela tiden under den timmen, men man blev ändå lite besviken på att det var så kort. Vi som inte förstår spanska tyckte även att Shakkan kunde ha sjungit några fler låtar på engelska. Ingen kan dock ha haft några klagomål på att det var för lite energi eller för lite magdans...  

Min vän G, som sett Shakira i Sydamerika när hon var totalt okänd, tyckte att det var en stor kontrast till dagens konsert. Att först ha sett henne, totalt okänd och dessutom kort och tjock(!), framför en publik på 20 personer var något helt annat än hennes jättekonserter idag. På något vis tycks hon också ha blivit längre! Hur detta gått till, att Shakira VÄXT undrade G mycket.
 

Dessutom hade G varit på en annan konsert där hälften av låtarna hade varit playback. Därför hade G nu en teori om att Shakiras röst bara håller i en timme och att det var därför som vår konsert var så kort. Ja, vem vet, kanske det är så. Eller så blir hon bara helt slut av att skutta runt oavbrutet. Eller så är hon egentligen fortfarande kort och tjock, men har druckit en trolldryck innan konserten vars verkan tar slut efter en timme. Ja, så måste det vara. Det finns en logisk förklaring till allt...  ; )


image24


Små grytor kan också spela

I helgen har jag varit linjedomare och vänt siffror åt tolv- och trettonåringar i Badminton-SM. Jag trodde först att det skulle vara tråkigt, men när jag kom dit blev jag grymt imponerad av hur duktiga alla är fastän de är så unga. Det var också kul att se hur olika stora alla är. Vissa av barnen är dubbelt så långa och dubbelt så muskulösa som de andra. Det är dock inte alltid de som är bättre. En del barn är också grymt kaxiga medan andra ser så små och rädda ut att man vill krama om dem och berätta att världen inte är så farlig som den ser ut. Om ni tittar noga kanske ni ser mig i Lilla Sportspegeln i morgon, fast det är väl troligare att de fokuserade kameran på de spelande barnen förstås... = )

Otroligt vad spelsugen jag blev av att titta på. Hoppas min arm blir bra snart så jag också får leka!

Var även på genrepet av melodifestivalen i går. Efter att alla låtarna sjungits genomförde vi även en fejkröstning för allt skulle ju testas innan det riktiga programmet. Kristian Luuk: "Hela 13052 röster! Det är ju helt fantastiskt med tanke på att ingen sett programmet." Carola vann med En evighet, före Linda Bengtzing: Jag ljuger så bra. Sedan fördes en körtjej upp på podiet och gratulerades av Kristian och Carola kom in med priset. Sedan skulle körtjejen dra vinnnarlåten, men eftersom det var Carolas låt och hon redan stod på scenen tog hon över och drog hela sin vinnarlåt. Fastän jag inte gillar den så himla mycket märkte jag att den faktiskt höll mycket högre klass än alla låtar som var med i år...

image31image32

Vårlördag

Saknar min Lufs. Vill gå ut i vårsolen. Promenera längs vattnet och hålla hennes hand. Prata om allting. Lämna en liten puss på hennes kind då och då.

"Livet blir så jäktigt ibland. Och av någon anledning blir det  alltid de saker man helst vill göra som man inte hinner med. Kom ihåg att alltid hinna pussa och krama dem ni tycker om. Andra saker är inte viktigare, de bara försöker lura oss att de är det" (L S, 2000-tals filosof...)

Wild hormones attacking

Igår var jag av någon anledning ganska deppig och grinig. Säkert hade det med några hormoner att göra. Det är ingen idé att du försöker inbilla dig att det är du själv och dina egna tankar som styr över din kropp och ditt humör. Nej nej, det är några opålitliga skojfriska hormoner som styr allt du gör. Ja men tänk efter: Har du inte vaknat en morgon och tänkt: VARFÖR var jag så otroligt glad igår och snackade så mycket skit så alla trodde jag var halvgalen. Hade någon spetsat mitt mineralvatten? Eller: VARFÖR var jag så nere igår. Jag har det ju hur bra som helst! Ja, så igår var jag oförklarligt mycket ledsen och trodde att ingen tyckte om mig och hela världen var emot mig. Men efter att ha träffat Lufsen, nyhemkommen från Paris, lyckades jag på någotvis besegra hormonerna för nu känner jag mig go å glad igen.

På jobbet fick vi höra schlagers hela dagen idag för det pågick nåt slags melodifestivalarrangemang utanför på gatan. Efter att ha lärt mig mycket nytt, blivit kallad Anna och Sandra av mina nya kollegor och ätit lunch med min nyblivna jobbgranne Frida gick dagen mot sin ända. Jag hade tänkt gå till gymmet och träna flitigt, men när jag hade gått ner i tunnelbanan kom jag på att jag faktiskt mycket hellre vill åka hem och baka bröd. (Ja, vem har lust att vara rationell när man hör rock n roll på saxofon, som Dejt brukar säga.)

Det har alltid irriterat mig att man inte själv kan baka såna där riktigt goda bröd som man får på en del restauranger. När man försöker baka matbröd hemma blir de oftast smaklösa och mycket kompakta. I alla fall har mina blivit det hittills när jag försökt med dåliga recept ur Vår Kok Bok. Men sen gav min kära syster mig en riktig bakbok från Riddarbageriet i julklapp och den har jag börjat baka ur. Och nu blir bröden goda! Och på en gång har det blivit jättekul att baka. Kan verkligen rekommendera den boken. Där står precis hur man ska göra allt: knåda, jäsa och spruta med blomsprutan in i ugnen. Att jäsa har jag för övrigt alltid varit bra på. ; )

Tisdag. Det är tiiisdag.

Min mamma är inte som andra mammor. Hon fick syn på min GI-kokbok och blev alldeles orolig för att jag ska tänka för mycket på vad jag äter. Dessutom tycker hon att jag dricker för lite. "Ska du verkligen inte ha lite vin"? I say. Hon har missuppfattat det här totalt. Men hon är rätt bra ändå, min mamma. Ja, du också förstås pappa, som lyckades hitta mitt favoritte i affären och allt.  = )

Idag har jag drejat för första gången på ett halvår. Och det blev något! Jag är alldeles chockad själv. = )

Nu har jag varit "ledig" i fyra dagar så jag har förlorat tidsbegreppet. Jag ska försöka ställa in mig på att det är vardagkväll, tisdag och arbetsdag i morgon.

Puss på er


Ett hus utan kvinna är som en äng utan dagg (tjeckiskt ordspråk)

Jag tror jag har underskattat det här hemmafruandet lite. Det är ju hur skönt som helst att vara hemma och pyssla; baka kanelbullar medan man lyssnar på Svenska Favoriter. I alla fall någon dag i veckan borde alla få vara hemmafruar. Fast kanske att man inte har rätt att kalla sig hemmafru om man är inte är gift? Det kanske är en skyddad titel. Undrar om man kan vara hemmasambo eller hemmasingel? Fast om man är "hemmasingel"? kallas man nog snarare för "arbetslös". Men om man frivilligt är hemma då? Kallas man "arbetsfri" då? Eller så kallas man för "luspank", "arvtagare" eller "lottomiljonär". ;  )

 

Nåja, nu är jag ju inte någotdera för jag är bara hemma idag och i morgon och ska plugga in rutiner och policies för mitt nya jobb. Så det är väl egentligen inte meningen att jag ska hinna med att baka några kanelbullar alls.

 

Var nyss nere i källaren och hämtade min tvätt när en mycket liten men mycket hårig hund kom fram och nosade mig på byxbenet. Jag böjde mig ner och hälsade på den. "Hej, vad heter du då"?, sa jag artigt. "Hon heter Topsy", sa en mansröst roat bredvid mig. Undrade för mig själv om han döpt hunden efter de där små bomullspinnarna. De heter väl Topsy? De hade ju vissa likheter.

 

Nej, nu ska jag väl fortsätta med mina policies. Tschüss dabei.


Det är att skriva som är det verkliga nöjet; att bli läst är ett ytligt nöje. (Virginia Woolf)

Stämningen var uppsluppen och hon insöp den och njöt av allt runtomkring sig: servitriserna som sprang runt med brickor med klirrande ölflaskor på, männen som satt vid de små runda borden nedanför scenen och pratade och skrattade, cigarettröken som låg som en dimma i lokalen. Och alltihop följde med i musiken, allt rörde sig till den sugande rytmen medan Henrys klarinett fick rummet att lyfta. Tonerna dansade runt bland kaffekoppar och filthattar och fick till och med tjocka barkska Maddy bakom bardisken att gnola med och putsa glasen i takt. Sanna nästan studsade på pallen där hon satt med en läskflaska på bordet framför sig. Lina lade armen om henne som det skulle kunna skydda hennes unga lungor mot nikotinförgiftning. Hon visste att det inte skulle tjäna någonting till att fråga om det inte var dags att dra sig hemåt.

Vad är nu detta undrar ni? Jo, det är ett utdrag ur Sannas liv (när hon var fem år för övrigt) och samtidigt en miljöbeskrivning. Men vem är Sanna undrar ni och varför skriver jag om henne? Jo, jag var på skrivarkurs igår; "Roman och novell, workshop" och kursen går ut på skrivövningar, på plats, under viss tidspress. Igår uppfann "klassen" tillsammans en person som heter Sanna, är 12 år och har flyttat med sin mor och bror till Sverige från San Fransisco. Pappan, som är jazzmusiker, blev dock kvar i USA. Denna fejkperson, Sanna, fick vi sedan använda i olika övningar; tex beskriva miljöer och personer. Sedan gick tiden ut och vi fick läsa upp det vi skrivit. Därefter kommenterades det av läraren. Lite småläskigt faktiskt, men läraren riktade in sig på att lyfta fram det som var bra i en text istället för att ge negativ kritik.

Den här helgen är det egentligen seriespel men jag var duktig och sa "NEJ" när Tränaren ringde och försökte övertala mig att spela. Känns bra. = )


Många kramar till Lufsen där borta i Paris. Miss you.


Citat om sex


På Åhléns bokrea föll jag för "Stora citatboken". 600 sidor med bara en massa spännande citat. Jag kommer aldrig ha tråkigt mer! Vad sägs bara om dessa citat hämtade från kapitlet "sex":

"Kvinnorörelsen har inte förändrat mitt sexliv ett skvatt. Den skulle bara våga" (Zsa Zsa Gabor)

"Män är en sorts levande varelser med två ben och åtta händer" (Jayne Mansfield)

Sex är ett av de nio skälen till att människan skall återfödas. De andra åtta är ointressanta" (Henry Miller)

"Vad är det för fel på onani? Det är ju sex med någon du älskar." (Woody Allen)

"Han sa att det var konstgjord andning men nu märker jag att jag ska ha barn med honom" (Anthony Burgess)

"Vad är det för vits med att vara lesbisk om en kvinna ska se ut som en imitation av en man?" (Rita Mae Brown)

"Själen kan också vara en erogen zon" (Raquel Welch)

"För mycket av det goda kan vara underbart" (Mae West)

Ja, med största sannolikhet kommer ni att få höra några fler i framtiden! Bis dann!

Gustav

Caffé Nero-frälst

 Idag var första dagen på mitt nya jobb, inne i stan. Det var alldeles omtumlande att plötsligt befinna sig bland hundratals restauranger och affärer istället för ute i ödemarken i Häggvik. 

Dagens lyx började med lunch på Grodan; kyckling fylld med soltorkade tomater med stekt potatis och balsamvinägersås. Helt otroligt gott. Inte jättebilligt. När jag sedan slutade jobbet hade jag en timme över innan jag skulle träffa Lampis och jag gick därför och handlade på Stadium, på Lindex, på Björn Borg och på Akademibokhandeln. Uppdämda shoppingbehov är farliga saker.

 

Sedan gick Lampis, jag och alla mina kassar till Caffé Nero, som jag fått rekommenderat av en vän. När jag steg in på restaurangen vaknade mina smaklökar till liv: menyn dignade av goda pastarätter, det luktade förföriskt gott och det fanns ett helt skåp fullt av läckra efterrätter. Jag stormtrivdes. Och allt var precis så gott som det såg ut och doftade. Lufsen, du måste gå med mig hit!

 

Hm. Inser nu att jag kommer bli mycket fattigare av att jobba inne i stan, fastän jag fått högre lön.


RSS 2.0