Saving Face

Den  här filmen handlar om en dotter, Wil, och hennes mamma, Hwei-Lan. Mamman är en 48-årig änka och när hon blir gravid vägrar hennes familj och vänner att träffa henne eftersom det är en sådan skam att bli gravid utan att vara gift. Det är också ett mysterium vem som är pappan till barnet för det vill Hwei Lan inte tala om för någon. Hon flyttar in hos sin dotter, vars liv blir komplicerat då hon ska försöka dölja för mamman att hon är lesbisk och dejtar en tjej, Vivian. Vivian blir sårad då hon gång på gång får vänta på Wil som dels måste jobba över på sjukhuset och dels måste hem till sin mamma. Dessutom vågar Wil inte visa sina känslor för Vivian öppet.

Man blir faktiskt rätt irriterad på Wil för att hon är så mesig och aldrig står på sig, men samtidigt känns det väldigt äkta. När Vivian till slut ställer ett ultimatum: "Kiss me. In front of all these people", så sitter jag nästan och hoppar upp och ner i soffan: Gör det Wil! Gör det nu då! Annars åker Vivian till Paris och kommer aldrig mer igen!  Wil ser sig omkring på flygplatsen, tittar på alla människorna runtomkring och tittar sedan ner i marken... och sen berättar jag förstås inte mer. Men jag kan ju säga att det är en bit film kvar efter denna händelse.

Jag har jättesvårt att placera in den här filmen på topplistan. Den har ju den lesbiska romantiken, men samtidigt handlar den väldigt mycket om andra saker också så den historien får lite mindre plats. Och det här kinesiska sättet att se på saker är också lite speciellt. Men det är en fin film med humor som är riktigt bra gjord. Min topplista handlar dock inte bara om vilken film som har högst kvalitet rent filmtekniskt och skådespelarprestationsmässigt. Nej, det som plockar hem flest poäng på den lesbiska topplistan är ju romantiken, den lesbiska ploten och elektriciteten mellan huvudkaraktärerna. Därför blir det en nionde plats för Saving Face. Visserligen är den bra mycket seriösare än DEBS, på åttondeplatsen, som ju är mer av en parodi och t om lite smålöjlig ibland, men DEBS fokuserar ändå på kärlekshistorien mellan de två huvudpersonerna och elektriciteten mellan dem är helt fantastisk. Så: en niondeplats för Saving Face än så länge. Men det finns mycket film kvar att se!


Topplistan:

1. Aimee und Jaguar (Romantisk, vacker, verklighetstrogen och hemsk tysk film om judinna som blir kär i tysk officersfru)

2. Loving Annabelle (Romantisk, vacker, spännande, mycket fin och lite sorglig film utan riktigt slut)

3. Fingersmith (Romantisk, vacker, hemsk, verklighetstrogen engelsk film efter Sarah Waters bok)

4. Desert hearts (Romantisk, vacker film med komma-ut-problem i öknen)

5. It´s in the water (Rolig, romantisk, mycket amerikansk)
6. BOUND (Mycket spännande, sexig, blodig maffiafilm)

7. Imagine me and you (Feelgood-film som omväxlande är riktigt bra och omväxlande lite klichéeaktig)

8. DEBS (Romantisk, rolig, fånig, sexig, parodisk, icke-verklighetstrogen film om skurk som blir kär i motståndaragenten)

9. Saving Face (kinesisk-amerikansk film om traditioner och förbjuden kärlek)
10. Ninas heavenly delights (skotsk-indisk något fånig feelgood-matlagningsfilm)
11. Gia (Hemsk, sorglig film om drogberoende lesbisk fotomodell)
12. My summer of love (sorglig film om ensamma flickor som tröstar sig med varandra)

13. But I´m a cheerleader (Helknäpp osannolik film som driver med alla fördomar om homosexuella och könsroller)

14. Kissing Jessica Stein (Smått neurotisk kvinna fascineras av annan kvinna men är det kärlek?)
15. Girl Play (En mycket äkta icke-film)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0