Hjälp till att rädda världen

Jag såg en intervju med Annie Lennox på tv nyss och jag blev alldeles imponerad av hennes engagemang. "Världen är sjuk", sa Annie och kritiserade folk åt höger och vänster: USA som hittar på att det finns vapen i Irak för att få en ursäkt att skicka trupper, terroristbekämpning genom krig som bara leder till att det blir fler terrorister, politiker som kanske börjar med goda avsikter men blir korrumperade inom några år, Sydafrikas regering som inte gör något för att bekämpa HIV och AIDS. Och hon har ju helt rätt förstås. Jag fascinerades av hur mycket lättare det verkar vara att få säga vad man vill när man är popstjärna än när man är politiker. Men jag tänkte också på hur mycket lättare det verkar vara att ändra på saker när man är känd och har pengar och inflytande. Men vi andra då? Som också vill hjälpa till att rädda världen. Vad kan vi göra?

Jag började surfa runt på nätet för att se vilka saker som vi mindre rika och kända kan göra för att rädda jorden och hjälpa våra medmänniskor. Här kommer några av de saker jag hittade:

- Plantera ett träd i Afrika! För 20 kronor får du ett träd planterat i Kenya, Tanzania, Rwanda eller Uganda. Träden planteras för att dels ge människorna ved, frukt, foder till djuren, skugga, byggmaterial och förbättra jorden dels för att förhindra jorderosion, liksom för att indirekt bevara nuvarande skog. 

Om du inte har 20 kr över kan du önska dig  ett träd i födelsedagspresent, julklapp eller istället för en flaska vin när du bjuder in dina vänner på middag. Vi-skogen säljer också julkort med tillhörande träd som du kan skicka till dina vänner istället för det där vanliga tråkiga med tomtar på.

- Ge bort en nalle! Den 27 oktober firas internationella nalledagen på Djurgården med en Nalleparad från Junibacken till Skansen där det blir ett stort familjeevenemang. Alla barn som vill lämna sina nallar till en SOS-Barnby i Baltikum kan lämna sina nalle till Junibacken i Stockholm.

- Stöd en barnby! Nej, man behöver inte bli fadder och lämna ett bidrag varje månad. Du kan lämna ett bidrag av valfri storlek för att stödja tex Astrid Lindgrens barnby i Centralafrika, en barnby i Ukraina eller låta bidraget gå dit det bäst behövs. SOS-Barnbyar tar hand om föräldralösa och övergivna barn och ger dem ett hem, en familj och utbildning.

- Och sist men inte minst: Glöm inte bort de där små sakerna i vardagen! Genom att köra mindre bil, ta tåget istället för att flyga, återvinna och undvika onödiga förpackningar, använda lågenergilampor och äta mindre kött kan du hjälpa till att rädda miljön. Här kan du se en lista över fler smarta sätt att rädda världen!

image83

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0