Läst: Damernas Detektivbyrå




I helgen har jag läst två böcker till om Damernas Detektivbyrå av Alexander McCall Smith. De heter Vackra flickors lott och Kalaharis skrivmaskinsskola för män. För er som inte vet handlar böckerna om den feta vackra kvinnan Mma Ramotswe som är Botswanas enda kvinnliga detektiv. Det finns en viss charm med de här böckerna. Jag ska försöka visa vad jag menar genom att klistra in några stycken ur de båda böckerna jag just läste:

Vackra flickors lott

Sid 16, Om människans ursprung:

Mma Ramotswe blev fundersam. "så i viss betydelse är vi allihop bröder och systrar?"

"Det är vi", sa Mma Makutsi. "Vi tillhör allihop samma folk. Eskimåer, ryssar, nigerianer. De är likadana som vi. Samma blod. Samma DNA."

"DNA?", frågade Mma Ramotswe. "Vad är det?"

"Det är något som Gud använde för att göra människor", förklarade Mma Makutsi. "Vi består allihop av DNA och vatten."


Sid 157, En klient berättar om skönhetstävlingen:

"En av våra finalister hade gripits av polisen, anklagad för snatteri. Jag fick höra om det genom en av mina anställda, och när jag kontrollerade det med en god vän som är poliskommissarie sa han att det var sant. Man hade kommit på den här flickan att snatta i The Game Store. Hon försökte stjäla en stor stekpanna genom att stoppa den innanför blusen. Men hon märkte inte att handtaget stack ut på sidan och butiksdetektiven stoppade henne."


Kalaharis skrivmaskinsskola för män:


Sid 81: Mma Makutsi skaffar maskiner till skolan:

"Det finns omkring ett dussintal skrivmaskiner", sa Mma Manapotsi. "De fungerar inte riktigt som de ska, som ni vet. Det blir qwertyui** istället för qwertyuiop. På en del ställen blir det bara qop."

"Det gör ingenting", sa Mma Makutsi. "Det är bara män som ska använda dem."

"Jaha, i så fall duger de", sa Mma Manapotsi.


Sid 53: Damerna spanar in konkurrensen från den nya detektivbyrån:

"Det var inte svårt att hitta Detektivbyrån Belåtenhet Garanteras. En stor skylt (...) visade en leende man bakom ett skrivbord (...). Under denna bild stod sedan , med stora röda bokstäver: Föredömlig personal. Före detta CID. Före detta New York. Förträffligt!

"Före detta CID", sa Mma Ramotswe. "Med andra ord en pensionerad polis. Det låter inte bra för oss. Folk kommer älska tanken att gå till en pensionerad polis med sina problem."

"Och före detta New York", sa Mma Makutsi beundrande. "Det kommer att imponera mycket på folk. De har sett filmer om New York-poliser och vet hur duktiga de är."

Mma Ramotswe kastade en blick på Mma Makutsi.

"Menar ni Stålmannen", frågade hon.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0